Bakkie doen?

Wat is acquisitie?

Ieder bedrijf heeft klanten nodig, dat is een gegeven. Succesvolle bedrijven hebben een continue aanwas van nieuwe klanten. Daarvoor moeten ze kwaliteit leveren én in staat zijn nieuwe klanten te vinden en binden. Dat laatste is een vak apart en wordt acquisitie genoemd.

Wat betekent acquisitie?

‘Acquisitie’ is van oorsprong een Latijns woord dat ‘verwerven’ betekent. Het heeft alles te maken met sales, omdat het er in de kern op neerkomt dat je nieuwe klanten en opdrachten verwerft. Voor de meeste bedrijven dagelijkse kost, want zonder klanten, geen omzet.

Hoe pak je dat dan aan?

Goede verkopers hebben een sterk zakelijk instinct. Ze zijn altijd alert op kansen en weten precies hoe ze potentiële klanten moeten benaderen. Als geen ander weten zij prospects te vinden en leads te verzilveren. Dat doen ze op verschillende manieren.

Acquisitie plegen kan onder meer per mail, brief, telefonisch of in een persoonlijk gesprek.

Al die methodes zijn onder te verdelen in twee categorieën: warme en koude acquisitie.

Wanneer is acquisitie warm?

‘De beste klanten zijn bestaande klanten’, zo luidt een bekend spreekwoord. Terecht, want met huidige klanten heb je immers al een relatie. Die weten wat je te bieden hebt en dat is een mooi vertrekpunt voor een goed gesprek en een aantrekkelijk aanbod.

Warme acquisitie heeft dus betrekking op bestaande relaties. Vaak zijn dat trouwe klanten, maar dat hoeft niet: je kunt ook warme acquisitie plegen op relaties die nog geen klant zijn, maar wel al bekend zijn met het bedrijf.

En wanneer is acquisitie dan koud?

Lastiger is het als je volledig nieuwe klanten gaat werven. Die moeten eerst kennismaken met het bedrijf en overtuigd zijn van de unieke waarde. Pas daarna kun je ze wellicht verleiden om klant te worden. Dat maakt koude acquisitie plegen tot een uitdagend proces met vele valkuilen.

Succes schuilt in een goede voorbereiding en een gerichte aanpak. Benieuwd hoe wij dat doen? Lees dan ons blogartikel over B2B koude acquisitie.

Hoe zit het met telefonische acquisitie?

De meest uitdagende vorm van koud acquireren is per telefoon. Alom gevreesd, want hoe pak je dat nou aan? Hoe weet je wie je moet bellen en met welke woorden open je het gesprek? En hoe kom je van een leuk gesprek naar concreet resultaat?

Ook hiervoor geldt: zorg dat je voorbereid bent en weet wat je wilt. Zoveel mogelijk bedrijven bellen op zoek naar omzet is een recept voor teleurstelling.

Benieuwd wat ons geheim is? Lees dan onze tips over telefonische acquisitie.

Lees meer in onze andere blogs

Bedrijven moeten altijd aan de toekomst denken. Acquisitie plegen helpt om die toekomst veilig te stellen.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Op ons blog delen we geregeld tips en adviezen.

Past het niet in jouw strategie om zelf met acquireren aan de slag te gaan? We kunnen je ook volledig ontzorgen en de leads op een presenteerblaadje aanleveren.

Neem daarover contact op en ontdek wat Optimaal Leadgeneratie voor je kan betekenen.

You're out of business if you don't approach your prospects

Neem contact met ons op

Bel ons als je durft, wij nemen deze taak graag uit je overvolle of klamme handen. Maar we kunnen het je natuurlijk ook gewoon leren. Durf je nou echt niet te bellen? Mail ons dan.

085 130 22 12

Loop jij wél warm voor koude acquisitie? Wij zijn altijd op zoek naar belkanjers!

Welkom bij Optimaal Leadgeneratie

Kies uw favoriete drankje en plan een afspraak!

 • Koffie

  Melk en suiker naar wens

 • Decaf

  Koffie zonder cafeïne

 • Cappuccino

  Koffie met melk en schuim

 • Latte Macchiato

  Koffie met melk en schuim

 • Thee

  Veel verschillende smaakjes

 • Water

  Water zonder koolzuur

 • Bruisend water

  Water met koolzuur

 • Cola

  Frisdrank

 • Cola zero

  Frisdrank 0% suiker

Vrijblijvende afspraak maken?

Vul het onderstaande formulier in

Durf je ons niet te bellen?

WhatsApp ons dan